14 September 2025 – Current Affairs

0
531
Current Affairs 23 September 2025
Current Affairs 23 September 2025

14 September 2025 – Current Affairs

करेंट अफेयर्स : 14 सितम्बर 2025

This Video is the Explanation of Current Affairs Questions


आज का सुविचार
कल की चिंता नहीं कल की उत्सुकता होनी चाहिए।


1.Recently which train has become India’s fastest train running at a speed of 160 km per hour?
हाल ही में 160 कि.मी. प्रति घंटे की रफ्तार से चलने वाली भारत की सबसे तेज ट्रेन कौन बन गई है?
Answer: – Namo Bharat Train/नमो भारत ट्रेन

2.According to the Indian Space Research Organization (ISRO), India has achieved how many major world records in space exploration?
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन(इसरो) के अनुसार भारत ने अंतरिक्ष अन्वेषण में कितने प्रमुख विश्व रिकॉर्ड प्राप्त किये हैं?
Answer: – 09

3.Recently which country has appointed the world’s first AI generated minister to fight corruption?
हाल ही में किस देश ने भ्रष्टाचार से लड़ने के लिए दुनिया का पहला AI जनरेटेड मंत्री नियुक्त किया है?
Answer: – Albania/अल्बानिया ने

4.Recently in which city was the first overseas campus of India’s premier business school, Indian Institute of Management, Ahmedabad inaugurated?
हाल ही में किस शहर में भारत के प्रमुख बिज़नेस स्कूल, भारतीय प्रबंधन संस्थान, अहमदाबाद के पहले विदेशी परिसर का उद्घाटन किया गया?
Answer: – Dubai/दुबई में

5.Where will GJEPC, the apex body of India’s gems and jewellery industry, organize the jewellery exhibition SAJEX 2025 for the first time from 11 to 13 September 2025?
भारत के रत्न एवं आभूषण उद्योग की शीर्ष संस्था GJEPC 11 से 13 सितंबर 2025 तक कहाँ पहली बार आभूषण प्रदर्शनी SAJEX 2025 का आयोजन करेगी?
Answer: – Saudi Arabia/सऊदी अरब

6.Who has recently been awarded the ‘PV Narasimha Rao Memorial Prize’ for Economics posthumously?
हाल ही में किसको अर्थशास्त्र के लिए मरणोपरांत ‘पीवी नरसिम्हा राव मेमोरियल पुरस्कार’ से सम्मानित किया गया है?
Answer: – Former Prime Minister Manmohan Singh/पूर्व प्रधानमंत्री मनमोहन सिंह

7.In which city, the all-women sea voyage sailing campaign ‘Samudra Pradakshina’ has been launched on September 11, 2025?
11 सितंबर, 2025 को किस शहर में अखिल महिला जलयात्रा नौकायन अभियान ‘समुद्र प्रदक्षिणा’ की शुरुआत की गई है?
Answer: – Mumbai/मुंबई में

8.Recently, who will inaugurate the Bairabi-Sairang railway line built at a cost of more than Rs 8,000 crore in Mizoram?
हाल ही में किसके द्वारा मिजोरम में 8,000 करोड़ रुपये से अधिक की लागत से बनी बैराबी-सैरंग रेलवे लाइन का उद्घाटन किया जाएगा?
Answer: – Prime Minister Narendra Modi/प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी

9.Prime Minister Narendra Modi has announced a relief package of Rs 1200 crore for the disaster-affected areas of which state?
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने किस राज्य के आपदा प्रभावित इलाकों के लिए 1200 करोड़ रुपये के राहत पैकेज की घोषणा की है?
Answer: – Uttarakhand/उत्तराखंड

10.By which year, India has set a target of achieving net zero emissions and becoming a global leader in the field of clean energy?
भारत ने किस वर्ष तक नेट ज़ीरो उत्सर्जन हासिल करने और स्वच्छ ऊर्जा के क्षेत्र में वैश्विक अग्रणी होने का लक्ष्य रखा है?
Answer: – Year, 2070/वर्ष, 2070

11.How many crore rupees has the Railway Ministry allocated for the Northeast region since the year 2014?
रेल मंत्रालय ने वर्ष 2014 से अब तक पूर्वोत्तर क्षेत्र के लिए कितने करोड़ रुपये आवंटित किए हैं?
Answer: – Rs 62,477 crore/62,477 करोड़ रुपये

12.Who will inaugurate the fourth edition of World Food India 2025, the global mega food event?
विश्व खाद्य भारत 2025, वैश्विक मेगा खाद्य आयोजन के चौथे संस्करण का उद्घाटन किसके द्वारा द्वारा किया जाएगा?
Answer: – Prime Minister Shri Narendra Modi/प्रधानमंत्री श्री नरेन्‍द्र मोदी

13.Who will inaugurate the National Conference of Committees on Women Empowerment of Parliament and State/UT Legislatures in Andhra Pradesh on 14 September 2025?
किसके द्वारा 14 सितंबर 2025 को आंध्र प्रदेश में संसद और राज्य/संघ राज्य क्षेत्र विधानमंडलों की महिला सशक्तीकरण संबंधी समितियों के राष्ट्रीय सम्मेलन का उद्घाटन किया जाएगा?
Answer: – Lok Sabha Speaker, Shri Om Birla/लोक सभा अध्यक्ष, श्री ओम बिरला

14.Recently, India has announced a special economic package of how many million dollars for Mauritius?
हाल ही में भारत ने मॉरीशस के लिए कितने मिलियन डॉलर के विशेष आर्थिक पैकेज की घोषणा की है?
Answer: – 680 million dollars/680 मिलियन डॉलर

15.Recently, former Chief Justice of which country Sushila Karki has been appointed as the new Prime Minister of that country?
हाल ही में किस देश की पूर्व मुख्य न्यायाधीश सुशीला कार्की को उस देश का नया प्रधानमंत्री नियुक्त किया गया है?
Answer: – Nepal/नेपाल 

 Static GK MCQ

16.Which state of India has the largest barren land?
भारत के किस राज्य में सबसे बड़ी बंजर भूमि है?
Answer: – Rajasthan/राजस्थान 14 September 2025 – Current Affairs

17. Article 342A of the Indian Constitution gives the right to whom to specify socially and educationally backward communities in a state?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 342A किसको किसी राज्य में सामाजिक और शैक्षिक रूप से पिछड़े समुदायों को निर्दिष्ट करने का अधिकार देता है?
Answer: – President/राष्ट्रपति

18.During the reign of which dynasty in the 9th-11th century, the Nataraja idol of Shiva underwent significant development? 9वीं-11वीं शताब्दी में किस राजवंश के शासनकाल के दौरान शिव की नटराज मूर्ति का महत्वपूर्ण विकास हुआ?

Answer: -The Chola dynasty

 

ᴅᴏᴡɴʟᴏᴀᴅ ᴘᴅꜰ

 

14 September 2025 – Current Affairs

studymasterofficial.com

a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here